Българският форум за висша кулинария ще се проведе в рамките на хорека изложение СИХРЕ, от 18 до 21 февруари, в Интер Експо Център
Президентът на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия и вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция, Executive Chef Stilianos Dingas, ще пристигне в България специално за GastronomiX. Това съобщават организаторите на форума за висша кулинария, който ще завладее София от 18 до 21 февруари, в рамките на хорека изложението СИХРЕ.
Носителят на звезда Michelin, Златен международен медал на GTBB за развитие и разпространение на гръцката кулинария и много други отличия, ще представи Гърция по време на GastronomiX 2025. Южната ни съседка ще бъде представена и от Chef George Lorenzos.
„През тази година форматът поставя особен акцент върху средиземноморската кухня. От 18 до 21 февруари водещи кулинари ще представят визии и и умения, съсредоточени върху темата „Средиземноморието – море от вкусове“, споделят организаторите Интер Експо Център и Българската асоциация на професионалните готвачи..
Възпитаник на Le Cordon Bleu Madrid
Пътят на Executive Chef Stilianos Dinga в гастрономията стартира преди 32 години. Възпитаник на Le Cordon Bleu Madrid, днес той е Executive chef R&D в компанията Artemisia Spices. Освен това е кулинарен консултант на компании за кетъринг, хотелиерство и приготвяне на месо в цяла Гърция, както и в създаването на иновативни менюта и продукти. Едновременно с това, е преподавател по гастрономия в Institute of Vocational Training на Солун.
Топ-кулинарят, с който ще се запознаем на GastronomiX 2025 в Интер Експо Център, е отличен познавач на гръцката кухня. „Моята визия е разпространението на гръцката традиционна гастрономия, в съчетание със съвременните тенденции и практики, но със запазване на традиционния елемент на гръцката кухня. Неразделна част е сътрудничеството с производителите на местни биологични продукти. Това гарантира отлично качество“, споделя той. Високо ценен по света, Executive Chef Stilianos Dingas е образец на постоянството, креативността и отдадеността към кулинарията. Днес той е:
- Вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция;
- Президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия;
- Член на Световната федерация на професионалните готвачи;
- Член на комисията на Организацията по туризъм на Гърция като одитор за сертифициране на гръцката кухня в ресторантите;
- Официален съдия по гастрономия на Световната федерация на професионалните готвачи WOACS;
- Автор и водещ на телевизионните предавания „Любимо ястие“ и „Meet the Chef“ в Гърция;
- Преподавател в Horeca Academy и е съосновател на Academy of Gastronomy – единствената школа за висока кулинария в Гърция;
Трудовете на Executive Chef Stilianos Dingas се изучават в Гърция и по целия свят
Посветил живота си на кулинарията, сред посоките, в които Executive Chef Stilianos Dingas влага усилията си, е създаването и внедряването на иновативни техники. Именно Executive Chef Stilianos Dingas е създател на течния дим, който се използва широко в хранително-вкусовата промишленост и гастрономията.
Трудовете му за опушването и приготвянето на пушени месни продукти са основен материал в обучението по гръцка гастрономия в учебните заведения в Гърция и чужбина. Автор е на голяма част от учебния материал за кулинарните специалности в Institute of Vocational Training и по-специално – „Основите на вкуса и подправките“. Сред трудовете му са специализирани книги за кулинарни техники, като сред най-известните са тези за подправките и тяхното използване и изкуството на кулинарното опушване.
И да, това не е всичко. Днес Executive Chef Stilianos Dingas има редица международни награди, сред които и тази на световната платформа за оценка на ресторанти Restaurant Guru. За отдадеността и любовта към гастрономията свидетелствата двата му ресторанта. През септември 2025 г. е планирано стартирането на „A dish from the east“ в Турция.
Фокусирайки своите усилия във всяка сфера на кулинарията, безспорно Executive Chef Stilianos Dingas е образец за средите на гастрономията по целия свят. Сигурни сме, че участието в GastronomiX 2025 и визията му за „Средиземноморието – море от вкусове“, ще превърне присъствието на всеки един от нас в незабравимо изживяване. Своя билет за посещение ще откриете на www.iec.urboapp.com.
Chef Симеон Николов – виртуозът, създаващ кулинарни пътешествия в ресторанта със звезда Мишлен „OZ“
Между Тунис и Саудитска Арабия: Executive Chef Ameur Еltaief не спира да реализира кулинарни проекти
Българското хорека изложение СИХРЕ 2025 ще се проведе от 18 до 21 февруари
Из дебрите на тунизийската и международната кулинария с азиатско влияние: пътешествие с Executive Chef Sambri Takouk