Съпътстваща програма

„Средиземноморието – море от вкусове“ е темата, която четири дни ще завладява вниманието ни

18 февруари, вторник

Изложбена зала 1, сцена „GastronomiX“

11:00 – 12:00

Държава: Египет

Тема: „Аромати и вкусове от Нил“

Шеф готвач: Executive chef Еssam Sayed Mohamed – президент на Египетската Кулинарна Асоциация, основател на Асоциация „Египетски готвачи – Червено море, съдия в LE MONDALE DES ARTS SUCRÉS в Париж.

12:30 -13:10

Презентация: AVA-M

Тема: Zero waste – Иновации и нови технологии в машините за вакумиране, Су Вид и Paco Jet

Шеф готвачи: Лозан Павлов Иванов и Илиян Борисов Александров

13:40 – 14:40

Държава: Турция

Тема: „Турция – кръстопът на вкусове“

Шеф готвач: Executive Chef Öner Çulfaz и Chef Zeynep Ceren Akkök

  • Executive chef Öner Çulfaz – президент на една от най-многобройните кулинарни федерации в света, TEŞPAKON (Федерация на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция), и президент на международната WICS (World Islamic Culinary Society).
  • Chef Zeynep Ceren Akkök – консултант по международни отношения на TAŞPAKON и представител на Турция в WICS.

15:00 – 16:00

Презентация: Fake French

Шеф-готвач: Владимир Тодоров

Сцена в Изложбена зала 2

11:00

Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“

Лектор: инж. Светлана Генова
Създаден за хотелиерите и ресторантьорите, откритият урок ще демонстрира най-добрите практики в приготвянето на хлебни изделия, в реална работна среда. Под ръководството на инж. Светлана Генова участниците ще се запознаят с интензивната програма за професионално обучение и ще придобият ценни умения за подобряване на менюто и качеството на услугите в своите заведения.

Тема: Специални видове хляб

  • Ловджийски хляб
  • Гръцки хляб с маслини
  • Френски хляб със синьо сирене и орехи
  • Малки хлебчета за сандвичи

19 февруари, сряда

Изложбена зала 1, сцена „GastronomiX“

11:00 – 11:40

Държава: Холандия

Тема на презентация: “Teleshko file shopska” – Телешко филе с българска шопска салата

Шеф-готвач: chef David Veenstra

12:00 – 13:00

Държава: Гърция

Тема: „Там, където историята среща вкуса“

Шеф готвач: 

  • Executive chef Slilianos Dingas – Вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция и президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия.
  • Meat Illusion chef George Lorenzos – Вицепрезидент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия (CCHG). Официален съдия на WOACS world (World Association Of Chefs Societies). Съосновател на Academy of gastronomy в Гърция.
  • Εxecutive Chef Alexandros Perdikomatis – Съсобственик и Президент на гръцкия институт по Гастрономия; Почетен Член На Chefs Club Of Hellenic Gastronomy; Член На Woacs; Член На Hellenic Chefs Federation

13:30 – 14:10

Държава: България

Тема: предстои да бъде обявена

Шеф-готвачшеф Христо Фильов

14:30 – 15:30

Държава: Тунис

Тема: „Когато слънцето докосне пясъка, се ражда екзотичната тунизийска кухня“

Шеф готвач: Executive chef Ameur Letaief и Executive Chef Sambri Takouk

  • Executive chef Ameur Letaief – Вицепрезидент на Тунизийската асоциация на професионалистите в кулинарното изкуство.

16:00 – 16:40

Държава: Холандия

Тема на презентация: Morocco/Tunisia (North Africa): “Tajin lahm aleajl almufakak -Крехко телешко рибайе с деконструиран тажин

Шеф-готвач: chef David Veenstra

Сцена в Изложбена зала 2

11:00

Открит урок за хотели и ресторанти: „Никой не е по-голям от хляба“

Лектор: инж. Светлана Генова

Тема: Здравословни хлебни изделия:

  • Приготвяне на здравословен хляб
  • Леопардов хляб и специални погачи

20 февруари, четвъртък

Изложбена зала 1, сцена „GastronomiX“

10:30 – 11:10

Държава: Холандия

Тема на презентация: Middle East/Levantine: Телешко филе и овкусяване с мастница и баба гануш

Шеф-готвач: chef David Veenstra

11:30 – 13:00

Държава: Гърция

Тема: „С нов поглед към месото“

Шеф готвач: Executive Chef Stilianos Dingas и Meat Illusion Chef George Lorenzos

  • Executive chef Slilianos Dingas -вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция и президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия.
  • Meat Illusion chef George Lorenzos – Вицепрезидент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия (CCHG). Официален съдия на WOACS world (World Association Of Chefs Societies). Съосновател на Academy of gastronomy в Гърция.
  • Εxecutive Chef Alexandros Perdikomatis – Съсобственик и Президент на гръцкия институт по Гастрономия; Почетен Член На Chefs Club Of Hellenic Gastronomy; Член На Woacs; Член На Hellenic Chefs Federation

13:10 – 13:50

Презентация на JRE Jeunes Restaurateurs

Тема: Membership concept, Mystery visits, Awards

Шеф-готвач: шеф Владислав Пенов и шеф Веселин Калев

  • Шеф Владислав Пенов от 2018г главен готвач на ресторант Космос, под чието ръководство ресторантът е 3 пъти носител на престижната награда на “Ресторант на годината” 2023. През 2024 г Владислав Пенов и ресторант Космос стават част от една от JRE.
  • Шеф Веселин Калев – от 2024г шеф Калев и ресторант aEstivum са част от JRE. С шеф Емил Минев вземат наградата „Ресторант на годината“ с ресторант „Талисман“. В Германия е единственият чужденец в екипа на шеф Томас Келерман, носител на две звезди Michelin. През 2020г е треньор на екипа, спечелил българското издание на Bocuse d’Or.

14:00 – 15:00

Презентация Делита Трейд

Тема:  Пшенично брашно с нисък гликемичен индекс

Безглутенова пица с моцарела без лактоза

Шеф-готвачи:

15:10 – 16:10

Държава: Египет

Тема: „Кухнята на фараоните през вековете“

Шеф готвач: Executive chef Essam Sayed Mohamed Nasrallah

  • Executive chef Еssam Sayed Mohamed – президент на Египетската Кулинарна Асоциация, основател на Асоциация „Египетски готвачи – Червено море, съдия в LE MONDALE DES ARTS SUCRÉS в Париж.

16:20 – 16:50

Държава: Холандия

Тема на презентация: South Europe/Mediterranean, Spain: “Ternera inspirada paella”, Paella inspired dish with sweetbread – Вдъхновено от паеля ястие със сладкиши

Шеф-готвач: chef David Veenstra

17:00 – 18:00

НАГРАЖДАВАНЕ

Сцена в Изложбена зала 2

11:00

Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“

Лектор: инж. Светлана Генова

Тема:

  • Банично тесто и изделия
  • Традиционни баници и хапки с различни пълнежи

21 февруари, петък

Изложбена зала 1, сцена „GastronomiX“

11:00 – 12:00

Държава: Тунис

Тема: „Богатите вкусове на Изтока в Североизточното Средиземноморие“

Шеф готвач: Executive chef Ameur Letaief – вицепрезидент на Тунизийската асоциация на професионалистите в кулинарното изкуство.

12:30 – 13:30

Държава: Турция

Тема: „Сладкият вкус на Изтока“

Шеф готвач:Executive chef Öner Çulfaz и Chef Zeynep Ceren Akkök

Executive chef Öner Çulfaz – президент на една от най-многобройните кулинарни федерации в света, TEŞPAKON (Федерация на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция), и президент на международната WICS (World Islamic Culinary Society).

Chef Zeynep Ceren Akkök – консултант по международни отношения на TAŞPAKON и представител на Турция в WICS.

14:00 – 15:00

Държава: Египет, Турция, Гърция, Тунис

Тема: Рецепта FUSION на Средиземноморието

Шеф готвач: с участието на всички готвачи от програмата

15:30 – 16:30

Държава: Гърция, Турция, Тунис, Египет

Тема: „Култура и кулинария на Средиземноморието“

Шеф готвач: с участието на всички готвачи от програмата

Сцена в Изложбена зала 2

11:00

Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“

Лектор: инж. Светлана Генова

Тема:

  • Традиционни рецепти и сладки изделия
  • Тутманик по традиционна рецепта
  • Милинки и кифли с пълнежи: крем, шоколад, локум, орехи, какао и др

  Chef Христо Фильов

  • Възпитаник на Софийска професиона гимназия по туризъм
  • Най-добър готвач на България – двукратен шампион
  • Най-добър кулинарен отбор – двукратен шампион
  • Най-добър млад готвач на България за 2017 г.
  • Представя България като коми на европейските квалификации на Bocuse d’or

   Executive Chef STILIANOS DINGAS

  • Вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция
  • Президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия
  • Член на Световната федерация на професионалните готвачи;
  • член на комисията на Организацията по туризъм на Гърция като одитор за сертифициране на гръцката кухня в ресторантите;
  • Официален съдия по гастрономия на Световната федерация на професионалните готвачи WOACS
  • Носител на върховното признание – звездата Michelin, Златен международен медал на GTBB за развитие и разпространение на гръцката кулинария и множество други
  • Автор и водещ на телевизионните предавания „Любимо ястие“ и „Meet the Chef“ в Гърция
  • Преподавател в Horeca Academy и е съосновател на Academy of Gastronomy – единствената школа за висока кулинария в Гърция

   Executive Chef ÖNER ÇULFAZ

  • Президент на една от най-многобройните кулинарни федерации в света, TEŞPAKON (Федерация на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция)
  • Президент на международната WICS (World Islamic Culinary Society – Световна ислямска кулинарна организация)
  • Сертифициран международен съдия, участвал в над 300 международни кулинарни състезания

  Executive chef AMEUR LETAIEF

  • Вицепрезидент на Tunisia Culinary Associates
  • Директор на борда на WICS. Координатор по финансовите въпроси на WICS. Генерален директор на AMAL AL TEEB
  • Международен съдия на WIICS и WICS. Консултант и член на ATPAK в Саудитска Арабия
  • Президент на HALAL STAR

   Executive Chef ESSAM SAYED MOHAMED

  • Президент на Египетската Кулинарна Асоциация
  • Основател на Асоциация „Египетски готвачи – Червено море
  • Съдия в LE MONDALE DES ARTS SUCRÉS в Париж
  • ПАРИЖ НА СЛАДКИ

   Meat Illusion Chef GEORGE LORENZOS

  • Вицепрезидент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия (CCHG)
  • Касиер на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция (HCF);
  • Официален съдия на WOACS world (World Association Of Chefs Societies)
  • Съосновател на Academy of gastronomy в Гърция
  • Първият в Гърция Meat Ιllusion Chef
  • Първият автор на учебна програма за обучение по Meet Illusion в световен мащаб
  • Награден с престижния златен медал от организацията GTBB за иновацията на Meet Ιllusion като нова кулинарна техника

   Executive chef ZEYNEP CEREN AKKÖK

  • Консултант по международни отношения на TAŞPAKON
  • Представител на Турция в WICS
  • Носителка е на наградата за предприемачество „Avea My Life Idea 2009“
  • Координатор е на конкурса „Gastro Bodrum Festival 2024“

   Chef David Veenstra

  • Част екипа готвачи на Van Drie Group над 10 години
  • Готвач над свободна практика над 12 години
  • Обучавал се в кухните на различни ресторанти със звезди Michelin
  • Организира демонстрации за клиенти и майсторски класове