Завършва професионално сладкарско обучение в Pastry Academy, където Ради Стамболов, Боби Екзархов и Милен Златев ѝ предават тънкостите на сладкарското изкуство
Всеизвестен факт е, че в съвременното френското сладкарство има много, много тънкости. И за да създадеш перфектното сладко изкушение трябва да учиш много и да положиш много усилия. За наше щастие София вече си има своето място за съвременно френско сладкарство в София. То се нарича „Cremeux Pastry“ и създадено от Ива Калоянова и Велизар Малинов. Именно Ива Калоянова ще се включи с цялата си енергия на 16 февруари в българския форум за висша кулинария GastronomiX 2024.
Ива Калоянова е завършила бакалавър в специалност „Туризъм“ в Софийски Университет. Минавайки през различните звена на ресторантьорския и хотелиерския бранш, тя припознава себе си в сладкарството и през последните 3 години не спира да усъвършенства уменията си.
Завършва професионално сладкарско обучение в Pastry Academy, където има възможността да се учи от професионалисти като Ради Стамболов, Боби Екзархов, Милен Златев. Ради запалва интереса ѝ към шоколада. След завършването си Ива започва работа като шоколатиер и продължава да се учи на това изкуство и от Пламен Бранков. След това в работата си като сладкар в хотел Hyatt Regency Sofia, заедно с главния сладкар Велизар Малинов и останалата част на екипа, изготвят цялата сладкарска продукция на хотела, поддържайки високите стандарти на веригата.
Към FACEBOOK страницата на GastronomiX
Съвместно Ива Калоянова и Велизар Малинов създават „Cremeux Pastry“ – мястото за съвременно френско сладкарство в София. Концепцията им е да използват качествени и сезонни продукти, които да имплементират в изискани ентремета и ресторантски десерти.
GastronomiX 2024, заедно с хорека изложение СИХРЕ 2024, стартира на 13 февруари и ще продължи четири дни. Организатори на форума за висша кулинария са Българската асоциация на професионалните готвачи и Интер Експо Център, а МЕТРО е основен партньор. С Ива Калоянова ще можем да се срещнем на 16 февруари, от 11.30 до 12.00 часа.