„Радвам се, че съм в София – този прекрасен град“, каза Кике Дакоста и разкри на публиката в Интер Експо Център основното си мото – използване на местни продукти и максималното им оползотворяване.
„Много е важно, какво впечатление ще направим на хората още с първата хапка“. Думите са на световноизвестния шеф-готвач Кике Дакоста с три звезди Michelin, който на 13 февруари проведе мастър-класа си Cocinar Belleza в рамките на GastronomiX 2024. Той пристигна в България специално за форума за висша кулинария, организиран от Интер Експо Център и Българската асоциация на професионалните готвачи. GastronomiX 2024 се провежда в Интер Експо Център, в рамките на хорека изложение СИХРЕ – от 13 до 16 февруари.
„Много е важно, какво впечатление ще направим на хората още с първата хапка“, сподели шеф Кике Дакоста, чийто ресторант Quique Dacosta Restaurante има три звезди Michelin е сред 20-те най-добри в света.Виртуозът представи свои основни ястия от менюто на ресторанта си Quique Dacosta Restaurante в Дения.
„Радвам се, че съм в София – този прекрасен град“, каза Кике Дакоста и разкри на публиката в Интер Експо Център основното си мото – използване на местни продукти и максималното им оползотворяване. „Кухнята, която представям, трябва да е от зоната, от която съм аз. Много важно за мен е хората, които идват в ресторанта, да разберат, как съм започнал, какво правя и как виждаме бъдещето“, сподели той.
Негово Величество – Доматът
Да, точно ака. Основен заподозрян в първата част от мастърс-класа на Кике Дакоста бе Негово Величество – Доматът. Влагайки много техники, идеи и вдъхновение, виртуозът демонстрира, как един на пръв поглед обикновен продук, се превръща в непомторима наслада както за очите, така и за небцето.
„От люспата на домата е направена бисквита. Едната ѝ част е изпечена на 60 градуса, а другата – на 90“, разкри то част от тайната на рецептата. Публиката на GastronomiX, чийто основен партньор е МЕТРО, проследи реализирането на многопластовото ястие, включващо и майонеза от домат, сушен домат, оцет от ориз и др.
Ах, тези морски дарове
Морските дарове бяха сред акцентите на шеф Кике Дакоска. „Ще направим паста с морски продукти – Студена Фидела с морски дарове“, разкри той. Вдъхновението си е получил от географското разположение на Дения – до морето. „Целта ни е да уловим всички вкусове, които са в чинията“, разкри той и по удивителен начин създаде топло ястие, което се сервира студено. „Тук можем да различим различните вкусове – на портокал, шафран и морски продукти от зоната на Аликанте“, допълни той.
Към FACEBOOK страницата на GastronomiX
Шеф Кике Дакоста разкри и тайната на едно от легендарните си ястия, които приготвя над 30 години – кралска скарида, сервирана под формата на подарък. „Вари се в морска вода, точно на 62 градуса. Процесът трява да продължи не повече от 2.00-2.30 минути“, категоричен бе той и отбеляза, че така приготвена, кралската скарида е толкова съвършена, че не се нуждае от допълнителна обработка и овкусяване. „ Аз искам да го представя като подарък. И го правя.“, каза на присъстващите на GastronomiX и творчески опакова скаридата.
Историята, положеният труд и успехът
Шеф Кике Дакоста e известен с артистичното си кулинарно изразяване и кухня, вдъхновена от Средиземно море и природния парк Montgó. Кариерата му започва през 1986 г. След две години вече работи в ресторанта, който става Quique Dacosta Restaurante. Още тогава показва желанието си да експериментира и внедрява иновациите.
Успехът не закъснява. През сезон 2012/2013 Quique Dacosta Restaurante е оценен с три Michelin от Michelin Guide. Поставен е сред 20-те най-добри от The World’s 50 Best Restaurants. В две последователни години е обявен за “Най-добър в ЕВропа“ в списъка „Мнения за храненето“ от анализатора Стив Плотницки. През 2013 г. Кике Дакоста става Doctor Honoris Causa Fine Arts от Miguel Hernández University. След шест години Кралската академия по гастрономия го обявява за най-добър бизнесмен в испанската ресторантьорска индустрия. През 2020г. получава златен медал в областта на изящните изкуства. Шеф Кике Дакоста е директор и кулинарен създател на хотел Mandarin Oriental Ritz в Мадрид. Deessa, един от ресторантите му в хотела, получава втората си звезда Michelin само година след откриването си.
Шеф Кике Дакоста създава ArrosQD – иновативна концепция в сърцето на Лондон. Собственик е на ресторантите El Poblet (2*), Llisa negra и Vuelve Carolina във Валенсия и е посланик на Acción contra el Hambre.
GastronomiX 2024 завладява бългаската публика. От 13 д 16 февруари кулинарният форум събира на едно място в Интер Експо Център водещи имена от всички кулинарни направления, а именно: шеф Кике Дакоста, шеф Лорен Морено, шеф Доменико Десианте, шеф Лука Еспозито, суши-шеф Микел Панкар, Уолтър де Кампос Нето, шеф Петко Костадинов, шеф Юри Велев, шеф Калоян Колев, сомелиерът Георги Върбанов, шеф Веселин Дойков, сладкарят Ива Калоянова, Арпад Съдж, барманът Ангел Тумбев, сладкар-декораторът Тихомира Колева, Милен Златев, Иван Илчев и Ивалина Илчева, шеф Любен Койчев, Боряна Костадинова, Вилиана Стефанова, Натали Василева, Ивайло Бучински и др.