Българското хорека изложение СИХРЕ 2025 ще се проведе от 18 до 21 февруари
Звездите на Gastronomix 2018 Disfrutar в Барселона спечелиха приза най-добър ресторант в света
Barkeepers on wheels на изложение СИХРЕ

Кои са новите техники в шоколатиерството и тренди десертите? Отговаря Арпад Съдж

На форума за висша кулинария GastronomiX 2024, основен партньор на който е МЕТРО, шеф-сладкарят ще се включи на 16 февруари

GastronomiX 2024 наближава все повече. Очакваният форум за висша кулинария е ценен от всеки кулинар, защото в него участват топ-имена от всички кулинарни направления. За всеки с интерес в десертите и сладкарството очаквана ще бъде срещата с главния сладкар на веригата хотели Four Seasons – Арпад Съдж (Arpad Szucs).

На форума за висша кулинария GastronomiX 2024, основен партньор на който е МЕТРО, Арпад Съдж ще се фокусира върху новите техники в шоколатиерството и тренди десертите, които завладяват вкусовите рецептори и погледа на съвременното човечество.

Арпад Съдж е познат по света със своята прецизност и перфекционизъм. „Вчерашното съвършенство е посредствено за мен.“, споделя той. Благодарение на дългогодишния си стремеж към постигането на най-високи резултати днес той е главен сладкар на веригата хотели Four Seasons от 2006 г. в родната си Будапеща, също в Лондон, Милано и Прага.

Само на 20 години печели унгарския шампионат по сладкиши

Интересът към кулинария съпътства Арпад Съдж през целия му живот. „Започнах работа като стажант в известна унгарска сладкарница „Jégbüfé“, разказва той. И споделя, че именно там е придобил техниките на своя занаят и необходимата нагласа за професията си. Работи и се обучава в най-добрите училища за сладкарство и готварство в Унгария, преди да отиде в L’École Valrhona в Tain l’Hermitage, Франция, като първия източноевропейски сладкар от Valhrona Клуб. Когато е само на 20 години печели унгарския шампионат по сладкиши. През следващите години повтаря този успех още няколко пъти. След това отива в Милано, където усъвършенства сладкарските си уменията. Пътува и до мното държави в Европа и Близкия Изток. Връщайки се в родината си Арпад Съдж печели няколко национални състезания и става шеф-сладкар в престижното Zsolnay Café на хотел Taverna.

Арпад Съдж е бил член на Националния унгарски гастрономически отбор за състезание в Люксембург през 2002 г., където печели Златен медал като най-добър сладкар. Завръщайки се у дома, на 25 години, той се присъединява към сладкарския екип на водещ хотел в сърцето на Будапеща, който обслужва унгарския парламент и операта. Неговата философия е да прилага прецизността на френското сладкарство, адаптирано към местните традиции.

Като завладяващи бихме определили историята и професионализмът на Арпад Съдж. А кои техники в шоколатиерството и тренди десертите ще ни представи той, ще разберем на GastronomiX 2024. Организатори са Българската асоциация на професионалните готвачи и Интер Експо Център, а МЕТРО е основен партньор. Форумът за висша кулинария ще се проведе от 13 до 16 февруари, заедно с хорека изложение СИХРЕ в Интер Експо Център. Участието на Арпад Съдж е на 16 февруари в часовите диапазони 10.30-11.00 и 14.30-15.10.