Богатите си щандове стотиците компании ще разположат от от 8 до 11 ноември в Интер Експо Център
Пълни зали, щандове на български и чуждестранни фирми, предлагащи почти безброй предложения от цял свят. Такава ще бъде обстановката на започващите само след месец международни изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ. От 8 до 11 ноември в столичния Интер Експо Център над 450 компании ще предлагат на богатите си щандове своите продукти, предложения и решения в бранша.
През тази година изложенията в Интер Експо Център за пореден път доказват, че са най-успешната бизнес платформа за навлизане на българския пазар. С всяко следващо издание интересът както на компаниите – участнички, така и на посетителите нараства все повече. „Месеци преди началото на тазгодишното издание всички изложбени площи бяха заети“, информират организаторите. А това може да се тълкува като ясен знак за изключително добрите условия, в които се намира хранително-вкусовата индустрия.
През тази година новите изложители са 123. Чуждестранните участници са 78; сред тях има компании от Аржентина, Белгия, Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Полша, Португалия, Република Корея, Тайланд, Холандия, Украйна, Иран и ЮАР са заявили своето участие. В изложенията ще се включат и посолствата на Аржентина, Великобритания, Южна Африка и Полша.
Италия и Великобритания ще разположат своите колективни щандове. За поредна година българските производители ще представят колективни участия на месопреработватели, хлебопроизводители, млекопреработватели, винопроизводители, преработватели на плодове и зеленчуци и биопроизводители.
Над 22 000 професионалисти
През четирите изложбени дни се очаква над 22 000 професионалсти да посетят МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ. Увеличено е присъствието на изложители, участващи с машини и технологии. За положителните тенденции в бранша ясен знак е и нарасналият брой на изложителите, представящи водещи марки кафе, вендинг оборудване и аксесоари. За ценителите на био и продукти за здравословно хранене, в изложбените зали ще има обособени БИО ЗОНА и ЗОНА ДИЕТА & ФИТНЕС.
Съпътстващата програма
Изложбените зали ще бъдат арена на многобройните съпътстващи събития. Тук ще се проведе националната квалификация за най-престижното състезание за професионални готвачи Bocuse d’Or, а Българската асоциация на професионалните готвачи ще организира кулинарното събитие GastronomiX. Пред погледа на посетителите ще се проведе и International Pizza Championship.
Поставен е и акцент на българските биопродукти с форума „Българските биопродукти по време на българското председателство на Съвета на ЕС, организиран от Българска асоциация Биопродукти. За професионалстите, чиято дейност и интереси са насочени към кашер и халал продукти Гръцката международна бизнес асоциация (Greek International Business Association) организира конференцията „Kosher & Halal Certifications: a passport to export“.
Най-малките посетители също ще бъдат в центъра на събитията. За тях Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци ще бъде организирана детска дегустация под мотото „Здрави и силни от малки“. А за любителите на една от най-обичаните напитки, кафето, ще се организира Barista шампионат, в който специалистите от Baristo университет и Rancillio ще покажат уменията си. Но това не е всичко.
Защото за участниците ще има и награди. Те ще бъдат раздадени по време на Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“и конкурса Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви.