От 13 до 16 февруари: какво ни предлага съпътстващата програма на хорека изложение СИХРЕ и българския форум за висша кулинария в края на седмицата?
От 13 до 16 февруари „ной-горещата“ кулинарна точка на България безспорно е форумът за висша кулинария GastronomiX. Той се провежда в рамките на хорека изложение СИХРЕ в Интер Експо Център и ни среща с водещи имена в кулинарията, сред които шеф Кике Дакоста – шеф-готвачът с три звезди Michelin, пристигнал у нас специално за събитието, водещият шоколатиер Лорен Морено, Микел Панкар, Любен Койчев, Уолтър Нето, Арпад Съдж.
„Последните два дни са посветени изключително на сладкарството, шоколатиерството, сушито, морските дарове, телешко Вагю и стек от елен“, споделят организаторите. GastronomiX се организира от Интер Експо Център и Българската асоциация на професионалните готвачи, а основен партньор е МЕТРО. В следващите редове откриваме предстоящоо през последните два дни на кулинарното събитие.
15 септември – ден за техниките от висшата кулинария и тенденциите в хорека сектора
15 февруари стартира с участието на световноизвестният сладкар и шоколатиер Лорен Морено. От 11.00 до 11.40 и от 15.20 д 16.00 часа в Зала 1 на сцена GastronomiX той разкрива, как се правят френски гурме бонбони с лайм и баунти десерт с кокос.
В направление „Азия“ и по-конкретно към суши ни фокусира сушистът Микел Панкар, който взима участие благодарение на AVA-M. Той демонстрира приготвяне на автентично суши и сашими. Благодарение на AVA-M на GastronomiX 2024 участва и Уолтър де Кампос Нето. В своя майсторски клас главният готвач на Alto-Shaam за Европа, Близкия Изток и Африка се спира върху техниките и тайните на Slow cooking.
За кулинарите, търсещи идеи в направление „Риба и морски дарове“, със сигурност ключова е презентацията на шеф Любен Койчев на GastronomiX 2024. Той спира вниманието върху три легендарни риби – Джон дори, скумрия и морски език, в презентация на HRC Academy. В екзотичните стекове ще ни потопи шеф Юри Велев в презентация за новите предложения на МЕТРО. Известният български кулинар фокусира публиката върху телешко Вагю и стек от елен.
За всеки с интерес в хорека сектора през целия ден ще има важни събития. На хорека изложение СИХРЕ Джулия Кралева-Иванова, Биоком Трендафилов, разкрива стратегиите за възвръщането на доверието към хотелите в постпандемичния период. Ясен Танев от Zucchetti Bulgaria представя иновативен терминал за самообслужване, Цветелина Шиндарска от Меню Фаер Груп спира внимание върху менюто като инструмент за продажби, а участието на Димитър Димитров от Reservation.Tools е с фокус ефектиното управление на резервациите.
Денят на сладкарството и шоколатиерството – 16 февруари
Съкровищница от знания за всеки с интерес в сладкарството и шоколатиерството. Така можем да определим последния ден на GastronomiX – 16 февруари. Петъкът ще стартира с участието на Арпад Съдж, главен сладкар на веригата хотели Four Seasons. Известен с прецизността и перфекционизма си, той ще представи новите техники в шоколатиерството и тренди десертите. Освен, че ще открие последния ден на GastronomiX, Арпад Съдж ще постави и финала на кулинарния форум с втората си лекция в края на деня.
От 11.00 до 14.00 Chef Милен Златев ще разкрие повече за смяната на поколенията и смяна на вкусовете. От него ще разберем повече за кулинарното наследство, което всеки иска да остави на света.
Към FACEBOOK страницата на GastronomiX
На сцената, споделяйки своите опит и знания, последователно следо това ще се качат: Тихомира Колева – Mi’s Cookies, Ива Калоянова – Cremeux Pastry, Боряна Костадинова – Тортената къща, Вилиана Стефанова – Senzo Pastry Bar, Ивайло Бучински – Bake & Coffee, Натали Василева – Сладките Вещици.
Завладяващ. Така бихме описали с една дума форумът за висша кулинария GastronomiX 2024. Защото той ни среща от 13 до 16 февруари в Интер Експо Център с водещи имена от всички кулинарни направления: шеф Кике Дакоста, шеф Лорен Морено, шеф Доменико Десианте, шеф Лука Еспозито, суши-шеф Микел Панкар, Уолтър де Кампос Нето, шеф Петко Костадинов, шеф Юри Велев, шеф Калоян Колев, сомелиерът Георги Върбанов, шеф Веселин Дойков, сладкарят Ива Калоянова, Арпад Съдж, барманът Ангел Тумбев, сладкар-декораторът Тихомира Колева, Милен Златев, Иван Илчев и Ивалина Илчева, шеф Любен Койчев, Боряна Костадинова, Вилиана Стефанова, Натали Василева, Ивайло Бучински и др.
Искате да посетите GastronomiX 2024 и хорека изложение СИХРЕ? Достатъчно е да закупите билета си през сайта www.sihre.bg или на касите на Интер Експо Център. Вратите са отворени за посетители от 10.00 до 18.00 часа.