Предстои единственият у нас професионален кулинарен форум за готвачи и ресторантьори – GastronomiX PRO 2017. Той ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център на 9 и 10 ноември 2017 от 10.00 часа. Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България.
В първия ден на GastronomiX – 8 ноември от 16.00 ще се състои официалното откриване и пресконференция – организаторите от Българската асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing ще представят GastronomiX PRO и останалите събития на форума.
GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на своите по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти както и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат шанса да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.
Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни – основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.
Лектори от България и чужбина
Чуждестранните лектори в тазгодишното издание са Ян Сминк от тризвездния ресторант Librije, който заедно с колегата си Марк Плахе ще представи вкуса на Холандия с помощта на видео и приготвяне на 12 различни хапки, и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC. Той ще говори по темата „Ресторантите и обслужването – ретроспектива и бъдещи тенденции“.
Сред лекторите са имената и на утвърдени българските шеф-готвачи. Георги Бойковски от „Космос“ ще представи темата „Новата българска кухня със старите български продукти“; Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров ще се спрат на интересни fine dining техники. Майстор-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов са избрали да демонстрират „Шоколад“ – част от забележителния им авангарден проект „Трансформации“, а Светозар Георгиев от Auberge d’Hermance в Женева (1* Мишлен) ще покаже идеи и техники за приготвяне на различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти. Шеф-готвачът на ресторант „Опиум“ в Русе Ивайло Димитров, ще запознае аудиторията с особеностите на дунавската регионална кухня.
„Магически“ демонстрации
Някои от най-успешните и опитни наши професионалисти ще направят интересни демонстрации в демонстрационната зона на зала 6 в Интер Експо Център. Димо Димов ще твори магии с гъши дроб и патешки деликатеси на Délicieux, на Петър Николов му предстои да се отдаде на японската кухня с качествените продукти на Kikkoman, а Борислав Асенов има задачата да покаже предимствата на машините за сухо зреене на месо Robusta.
Достъпът за всички събития от GASTRONOMIX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.
ПРОГРАМА НА GASTRONOMIX PRO 2017
9 ноември, четвъртък
Майсторски класове
10.30 – 12.00 д-р Джон Дънинг:
Ресторантите и обслужването – ретроспектива и бъдещи тенденции
12.30 – 14.30 шеф Георги Бойковски:
Новата българска кухня със старите български продукти
14.30 – 16.00 шеф Светозар Георгиев:
Идеи и техники за различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти
10 ноември, петък GastronomiX PRO
Майсторски класове
10.30 – 12.00 Ян Сминк и Марк Плахе:
Вкусът на Холандия в дванайсет хапки
12.30 – 14.00 Ивайло Димитров:
Авторски прочит на автентични ястия от дунавската регионална кухня
14.30 – 16.00 Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров:
Файн дайнинг техники
16.30 – 18.00 Ради Стамболов и Боби Екзархов:
Трансформации: шоколад
Продуктови демонстрации
11.30 – 12.30 Délicieux, гъши дроб и патешки деликатеси – Димо Димов
13.30 – 14.30 Kikkoman, ВК Комерсиал – Петър Николов
15.30 – 16.30 Robusta, машини за сухо зреене на месо & ViVenda – Борислав Асенов