Българската традиционна кухня е световно призната със своята изключителност, индивидуалност, многообразие и съчетанието на различни продукти. Но за развитието на традиционната кухня в настоящата модерна епоха няма рамки. Това доказва шеф Ивайло Димитров чрез авторския си прочит на автентични български ястия. Майсторът е сред лекторите, участващи в кулинарния форум GastronomiX, провеждащ се в рамките на международно изложение СИХРЕ в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември.
„Искам да съчетавам, но запазвайки автентичността“, заяви пред присъстващите шеф Ивайло Димитров, напомняйки, че не трябва да се забравят корените и традициите. Заедно с шеф Петър Атанасов той демонстрира на живо две традиционни рецепти от дунавската регионална кухня, фокусирайки се върху русенския край. Русенската регионална кухня е слабо изследвана, каза той, напомняйки за нейните характеристики – с български традиционни идеи, но повлияна от австро-унгарската кухня.
Първата рецепта, която определяният като „един от най-нестандартните готвачи у нас“ представи, бе сом с прясно мляко. „За мен няма проблем рибни продукти да се приготвят с мляко, а напротив“, каза той, изтъквайки качеството на млякото да придава най-добър вкус при приготвяне на сом. Към речната риба той прибави бахар, дафинов лист и сол, в комбинация със сотирани гъби с аспержи и пуширани гъби за създаване на баланс в ястието.
Пред погледите на присъстващите бе представен и модерен прочит на рецепта от 1907 г. Шеф Ивайло Димитров представи своя авторски прочит на традиционни хрупкави кюфтенца, приготвяни в началото на ХХ в. от мляно месо, кисело зеле и сирене.
СИХРЕ се провежда паралелно с изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. И през петъчния ден, 10 ноември, вратите им ще бъдат отворени за посетители от 9.30 – 18.30 ч, а на 11 ноември – до 16.00 часа.