Негово Величество Джелато
За първи път: майстори-ножари се събират от 18 февруари в Интер Експо Център
Над 120 участници се включват в очаквано от хорека сектора изложение

Имаме победител на Bocuse d’Or България 2017

Шеф Никола Николов спечели Bocuse d’Or България 2017, националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света, която се проведе на 9 ноември 2017, в рамките на СИХРЕ в Интер Експо Център – София. Негов помощник в оспорваната и напрегната битка зад котлоните бе Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София, а треньор – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец.

Bocuse D’Or, най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Националната квалификация Bocuse D’Or България се провежда на всеки две години в рамките на СИХРЕ. Състезанието открива пътя на българския кулинарен талант към световната сцена.

Четири бяха състезаващите се отбори в тазгодишното издание. Призът за най-добър помощник-готвач грабна младата Вероника Савчева, а втора награда получи шеф Петър Атанасов, главен готвач на ресторант Левента в Русе. Състезанието Bocuse d’Or България 2017 се проведе в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.

Победителят шеф Никола Николов, наложил се с уменията си на Bocuse d’Or България 2017, е на 34 години, а вече има 17 години професионален опит, пет от които е работил с шеф Андре Токев. В момента шеф Николов работи в Evian Resort във Франция –луксозен хотелски, голф и спа комплекс. Пристигнал в София едва в понеделник и имали само две денонощия за тренират „на живо“ с асистента му и с треньора. „Заложих на по-прости ястия и елементи, които познавам добре,“ сподели Никола Николов. „И все пак състезанието беше много трудно. До последно не знаех дали ще успеем. Тук и бързината е от огромно значение, а и визията…“.

Професионална организация

На високо ниво беше както организацията от страна на Българската асоциация на професионалните готвачи, така и съставът на журито. Негови членове бяха шестима шеф-готвачи с впечатляваща професионална биография: Ян Сминк от Холандия, участник и треньор в Bocuse d’Or, главен готвач в ресторант Librije с три звезди от Мишлен, Йонас Лундгрен от Швеция, носител на сребърно отличие от световния Bocuse d’Or, треньор на Швеция в състезанието, известен с телевизионните си програми за правилно здравословно хранене и фитнес, Анри Доно от Белгия, главен шеф-инструктор в Кулинарната академия HRC, с над 24 години професионален опит по целия свят, Юг Бутен от Канада, шеф инструктор в Кулинарната академия HRC и шеф-готвач с богат международен и мултикултурен опит, Милен Панев, носител на множество титли от национални и международни състезания, треньор на българския отбор по време на кулинарната Олимпиада в Германия през 2016 в Ерфурт и Андре Токев, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, собственик на ресторант André и телевизионна знаменитост.

Задачата

Задачата за състезателите бе всеки отбор да приготви предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти. Това бяха балканска пъстърва „Морски дар“, цяла патица Legacy Brand, патешко магре и патешки дроб.

„Изискванията на Bocuse d’Or са за артистични и сложно изработени ястия“, каза победилят – шеф Никола Николов. „Вкусът е много важен, но и визията, както и работата по изработката, са от голямо значение. Ето, нашата пъстърва с карфиол, морков и земна ябълка звучи семпло, но например елементът земна ябълка е пюре от този кореноплоден зеленчук, с малки кубчета от него вътре, ядка американски орех, всичко увито във фини ленти от същата съставка… За мен тази победа е най-вече голяма отговорност, защото ще представям България на Bocuse d’Or Европа в Торино през юни 2018. А там конкуренцията е огромна. Трябва да направя нещо изключително.“