Звездите на Gastronomix 2018 Disfrutar в Барселона спечелиха приза най-добър ресторант в света

Участникът в Gastronomix 2024 Кике Дакоста е на 14-о място в престижната класация

Ресторант Disfrutar в Барселона е коронован за най-добър ресторант в света от класацията „50-те най-добри ресторанти“. Главните готвачи на Disfrutar Едуард Шатрук, Матеу Касаняс и Ориол Кастро бяха звездите на сцената на единственият по рода си форум у нас за висша кухня и кулинарна култура Gastronomix през 2018 г. Тогава те за първи път демонстрираха пред българска професионална публика своята кулинарна магия.

Ресторантът, който тази година отбелязва 10-годишнината от създаването си, се поява в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света през 2018 г., дебютирайки под номер 19. През 2022 г. Disfrutar вече се нарежда в почетната тройка, а през 2023 г. е класиран под номер втори в престижната класация. В ресторанта на Едуард Шатрук, Матеу Касаняс и Ориол Кастро се предлагат две паралелни менюта, които се състоят от 30 ястия.

В класацията The World's Best Restaurants 2024, която бе обявена на тържествена вечеря в Лас Вегас на 5 юни, на 14-o място се нарежда и звездата от Gastronomix 2024 Кике Дакоста с едноименния си ресторант в Дения, Аликанте. На 13 февруари тази година шеф-готвачът  пристигна в България специално за форума за висша кулинария, където проведе мастър-класа си Cocinar Belleza, акцентите, на който бяха морските дарове и вкусовете, вдъхновени от района на Аликанте.

Нови интересни майсторски класове и именити шеф-готвачи от различните региони на Средиземноморието, ще ви посрещнат и през 2025 г. в дните от 18 до 21 февруари на Gastronomix и СИХРЕ в Интер Експо Център.