Майстор-кулинари разкриват магията на висшата кухня на GastronomiX 2020

Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон, собственикът на най-старата пицария в света и още известни имена пленяват съзнанието ни днес

Четвъртък, 30 януари, е денят, в който кулинарните „магьосници“ продължават  да ни очароват  с уменията си по време на кулинарното събитие GastronomiX. Мястото е международното хорека изложение СИХРЕ, което се провежда от 28 до 31 януари в Интер Експо Център.

Преди обяд, с лекция „Професия шеф-готвач“ в зона „GastronomiX“ в изложбена зала 1 денят открива шеф Емил Минев. Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон ще бъде сред основните действащи лица и в петък, 31 януари, когато ще ни даде идеи за креативни ястия, създадени от скромни продукти, както и ще предаде уменията си за работа с нулев отпадък.

Традиционна кухня с био съставки

GastronomiX ще продължи с лекция за Османско-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня. За нея специално у нас пристига доц. д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул. След това шеф Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина ще отговори на въпроса как може да се възпроизведе традиционна кухня с  био съставки в стил Finger Food.

В ранния следобед ще можем да се насладим на уменията на шеф Алтин Пренга от Албания. Собственикът на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища разкрива от 14.30 до 16.00 часа как местните традиции и знания могат да се превърнат в основа на успешен модел за Slow Food агротуризъм и ресторант.

Собственикът на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba,  Дженаро Лучано,  от първо лице ще разкаже за историята на обичаната пица Наполетана. Незабравимата среща е с начален час 16.30 часа.

На основната сцена в зала 1 METRO шеф Юри Велев ще разкрие тайната на италианските сирена и ястията от млечно телешко. Разбира се, денят ще бъде изпълнен и с многобройни фирмени презентации, на които ще разберем за фитнеса в хотелиерството, перални от последно поколение със смарт управление, как да направим въздуха по-чист, както и историята на коктейлите.

Младите таланти

Денят ще бъде изпъстрен и със съревнования между младите таланти. След като през вчерашния ден бяха излъчени най-добрите измежду най-добрите в националната квалификация на Bocuse d’Or, днес в зона Bocuse d’Or в зала 1, сили ще премерят младите кулинари от Софийската професионална гимназии по туризъм (ТОХ) в категориите „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър барман“.

Актуалните новини за шеф-готвачите и кулинарните предизвикателства на GastronomiX 2020, които от 28 до 31 – и януари завладяват Интер Експо Център, ще откриете и в сайта www.sihre.bg.