Негово Величество Шоколадът – в центъра на вниманието!

Той не е просто хранителен продукт. Сякаш има дух, каращ ни винаги, когато го консумираме, да изпитваме щастие. Той притежава невероятната способност за трансформация в разнообразни форми. Това е Негово Величество Шоколадът, който бе в центъра на вниманието на майсторския клас „Трансформации: шоколад“, който е част от кулинарния форум GastronomiX, провеждащ се в рамките на международно изложение СИХРЕ в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември.

Лектори бяха Ради Стамболов и Боби Екзархов, топ-сладкари на България. По време на събитието те разкриха много от тайните и качествата на шоколада. В началото на събитието те представиха уникален 3D шоколадов принтер, който може да създава различни модели. Освен от темпериран шоколад, той може да създава изделия и от кашкавал, сирена и пастети.

Замразеният шоколадов въздух

Пред очите на присъстващите двамата виртуози показаха различни творения. Презентирани бяха качествата на „замразения шоколадов въздух“. За създаването му се изискват обикновени продукти, но от първостепенно значение са използваната техника на приготвяне и последващото й съхранение при ниска температура до окончателното формиране на продукта. „Когато се сервира, не се разпада, а текстурата е изключителна“, каза Боби Екзархов.

Майсторите представиха и разтапящия сетивата Бял шоколадов пластичен ганаш с вграден желатин. Съставките дават възможност сладкото изкушение да бъде създадено с желаната от кулинарите форма. Сред изкушенията на топ сладкарите бе и Шоколадовото кремьо, напръскано с мандарини.

Изложение СИХРЕ, което се провежда паралелно с МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК, продължава и през съботния ден, 11 ноември. Вратите са отворени за посетители до 16.00 часа.