Интересна и напрегната - национална квалификация за Bocuse D’Or България ще се проведе на 9 ноември

Изключително интересната, напрегната и атрактивна национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse D’Or ще се проведе на 9 ноември 2017. Началото ще бъде дадено в 9:00 часа, в зала 6 на Интер Експо Център. Надпреварата е част от GastronomiX 2017 и се провежда в рамките на изложение СИХРЕ.

Bocuse D’Or, най-престижният конкурс за висша кулинария в света, е основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. Той прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.

В първия ден на GastronomiX, 8 ноември, от 16:00 часа ще се състои официалното откриване на събитието. На специална пресконференция организаторите от Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing ще представят събитията на форума, обявявайки регламента на Bocuse D’Or България, състезателите и състава на журито. Генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Отборно приготвяне на изискано меню

На Bocuse D’Or България 2017 участие ще вземат 4 отбора. Всеки от тях ще има 5.35 часа за работа, а основните продукти ще бъдат: пъстърва, цяла патица "Легаси бранд" и патешки дроб. Състезанието се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. В състава на всеки отбор влизат треньор, шеф-готвач и коми-шеф. Отборът победител в Bocuse D’Or България 2017 ще получи правото да участва в престижните европейски квалификации на Bocuse D’Or в Торино през 2018.

Надпреварата се провежда в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника. За оборудването организаторите изказват специални благодарности на генералните спонсори AVA-M и METRO България.

Журито

Състезателите ще бъдат оценявани от професионално жури на най-високо ниво. Ето и състава на журито за Bocuse D’Or България 2017: Ян Сминк – Холандия; Йонас Лунгрен – Швеция; Анри Доно – Белгия (HRC Кулинарна академия); Юг Бутен – Канада (HRC Кулинарна академия); Милен Панев – България; Андре Токев – България.

Награждаването ще се проведе в същия ден, 9 ноември, от 17:00 часа.