GastronomiX PRO 2017 – готвим бъдещето

Предстои единственият у нас професионален кулинарен форум за готвачи и ресторантьори – GastronomiX PRO 2017. Той ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център на 9 и 10 ноември 2017 от 10.00 часа. Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември от 16.00 ще се състои официалното откриване и пресконференция – организаторите от Българската асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing ще представят GastronomiX PRO и останалите събития на форума.

GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на своите по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти както и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат шанса да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.

Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни – основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.

Лектори от България и чужбина

Чуждестранните лектори в тазгодишното издание са Ян Сминк от тризвездния ресторант Librije, който заедно с колегата си Марк Плахе ще представи вкуса на Холандия с помощта на видео и приготвяне на 12 различни хапки, и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC. Той ще говори по темата „Ресторантите и обслужването - ретроспектива и бъдещи тенденции“.

Сред лекторите са имената и на утвърдени българските шеф-готвачи. Георги Бойковски от „Космос“ ще представи темата „Новата българска кухня със старите български продукти“; Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров ще се спрат на интересни fine dining техники. Майстор-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов са избрали да демонстрират „Шоколад“ - част от забележителния им авангарден проект „Трансформации“, а Светозар Георгиев от Auberge d'Hermance в Женева (1* Мишлен) ще покаже идеи и техники за приготвяне на различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти. Шеф-готвачът на ресторант „Опиум“ в Русе Ивайло Димитров, ще запознае аудиторията с особеностите на дунавската регионална кухня.

„Магически“ демонстрации

Някои от най-успешните и опитни наши професионалисти ще направят интересни демонстрации в демонстрационната зона на зала 6 в Интер Експо Център. Димо Димов ще твори магии с гъши дроб и патешки деликатеси на Délicieux, на Петър Николов му предстои да се отдаде на японската кухня с качествените продукти на Kikkoman, а Борислав Асенов има задачата да покаже предимствата на машините за сухо зреене на месо Robusta.

Достъпът за всички събития от GASTRONOMIX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.

 

ПРОГРАМА НА GASTRONOMIX PRO 2017

 

9 ноември, четвъртък

Майсторски класове

10.30 – 12.00  д-р Джон Дънинг:

Ресторантите и обслужването - ретроспектива и бъдещи тенденции

12.30 – 14.30  шеф Георги Бойковски:

Новата българска кухня със старите български продукти

14.30 – 16.00  шеф Светозар Георгиев:

Идеи и техники за различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти

 

10 ноември, петък   GastronomiX PRO

Майсторски класове

10.30 – 12.00   Ян Сминк и Марк Плахе:

Вкусът на Холандия в дванайсет хапки

12.30 – 14.00  Ивайло Димитров:

Авторски прочит на автентични ястия от дунавската регионална кухня

14.30 – 16.00  Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров:

Файн дайнинг техники

16.30 – 18.00  Ради Стамболов и Боби Екзархов:

Трансформации: шоколад

 

Продуктови демонстрации

11.30 – 12.30  Délicieux, гъши дроб и патешки деликатеси – Димо Димов

13.30 – 14.30  Kikkoman, ВК Комерсиал – Петър Николов

15.30 – 16.30  Robusta, машини за сухо зреене на месо & ViVenda – Борислав Асенов