Съпътстваща програма

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА - СВАЛИ КАТО PDF >>


13 февруари, вторник 

11:00–13:30

Тема: Гастрономически диалог за кухнята.

Смяна на поколенията, смяна на вкусовете.

Кулинарното наследство, което всеки иска да остави на света.

Дванадесет изявени български шеф-готвачи и кулинари отговарят на тези и други въпроси на шеф Ради Стамболов и на публиката.

#Chef Милен Златев има повече от деветнадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, обучава любители и професионалисти в сферата на сладкарското и готварското изкуство, води семинари и презентации в цяла България.

Той е един от най-талантливите възпитаници на HRC Culinary Academy.

За няколко години трупа богат професионален опит в областта на кулинарията в различни ресторанти и хотели в България, Азия и Европа.

Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на посланици, бизнесмени и политици.

Chef Милен Златев е бил и регионален главен готвач на най-голямата верига ресторанти у нас, където ръководи голям екип.

Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха – Катар, част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide; Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия.

След това продължава развитието си като Chef de partie в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието „Най-романтичен ресторант в Лондон“.

Chef Милен Златев има опит и като жури на меджународни кулинарни състезания.

До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.

В търсене на нови предизвикателства, chef Милен Златев започва да се занимава с модерна и авангардна кухня. Консултира ресторанти и хотели, провежда курсове в HRC Culinary Academy и Pastry Academy, води семинари и обучения за професионалисти на тема модерна и авангардна кухня в цяла България.

 

14:00–15:00

Тема: Презентация на прясно замразена италианска паста CANUTI

Лектор: Шеф Доменико Десианте, и Шеф Лука Еспозито

 

15:00–15:40

Тема: МАСТЪР КЛАС „Миксолоджи - философия  на  авангардни коктейли  за десерт“ -  ботъл флай жунглиране

Лектор: Ангел Тумбев

#Ангел Тумбев е шоу барман във La Flor bar&grill Слънчев бряг. Шампион е на Испания 2019 в категория Флеър. Четири пъти е регионален шампион на Валенсия и Мадрид. Участник е на Световно първенство през 2022 в Куба и над 20 международни състезания

 

16:00–17:00 

Тема: Cocinar Belleza

Лектор: Quique Dacosta – испански шеф с 3 звезди Michelin, ресторант Quique Dacosta

#Chef Кике Дакоста е испански готвач. Започва професионалната си кариера като готвач през 1986 г. През 1988 г. започва работа в ресторанта, който става Quique Dacosta Restaurante.

Дакоста е награден със златен медал за заслуги в изящните изкуства и също е назначен за най-добър испански ресторантьор от Кралската гастрономическа академия, превърна ресторант Quique Dacosta в международно призната Мека за висша кухня. Кухнята му е вдъхновена от храната и географията на Средиземно море и природния парк Montgó.

Днес той е известен по света с артистичното си кулинарно изразяване. Той се превърна в готвач, който използва своята култура и територия като знаме, олицетворяващо качество, превъзходство, иновация и традиция.

Той е директор и кулинарен създател на хотел Mandarin Oriental Ritz в Мадрид. Deessa, един от неговите ресторанти в хотела, получи първата си звезда Michelin само седем месеца след откриването си.

ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 1

11:00 – 11:30

Тема: GS1 Sunrise 2027: Миграция към 2D баркодове в ритейла

Лектор: д-р инж. Юри Димитров /фирма Баркод Системи България ООД/

 

13:00 – 13:30

Тема: Премиера на най-новото в сферата на технологиите: роботи за сервиране и реклама

Лектор: Иван Тарлев /фирма  ET "Пиеро-Константин Киряков"/

 

14:00 – 14:30

Тема: Изкуствен интелект в ERP системата ви - запознайте се с вашия нов AI колега

Лектор: Иван Венцеславов Аржентински /фирма ERP  България/

СЕМИНАРНА ЗАЛА В ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 3

14 февруари, сряда

10:30–11:30

Тема: Съвременни тенденции и вкусове в приготвянето на Bean-to-Bar шоколад

Лектор: Иван Илчев и Ивалина Илчева

#Иван Илчев се занимава с маркетинг от повече от 15 години. Завършва бакалавър по международен бизнес и мениджмънт в Utrecht, Нидерландия, след което придобива MBA по маркетинг от “City University” в Сиатъл, САЩ и магистратура по международен бизнес и маркетинг от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е маркетинг мениджър на най-големият завод за велосипеди и детски продукти в България. Води лекции и семинари по брандинг и реклама, а от 2016 година е съсобственик и управител на семейната шоколатерия – Casa Kakau.

#Ивaлина Илчева е маркетинг експерт с повече от 15 години опит в сферата на продуктовото позициониране, комуникация и дизайн. Притежава две бакалавърски степени по политически науки и маркетинг от пловдивски университет „Паисий Хилендарски“; MBA по маркетинг от “City University” в Сиатъл в САЩ и магистратура по международен бизнес и маркетинг от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Ръководи собствена маркетингова агенция, специализирана в развитието и управление на брандове, а от 2016 година е съсобственик и управител на семейната шоколатерия – Casa Kakau.

 

11:45 - 12:30

Тема: Как се произвежда в бутикови количества високо качествен шоколад, който задоволява най-изтънченото небце и най-капризния професионалист.

Лектор: Петко Костадинов

#Петко Костадинов е трето поколение сладкар и доказан специалист. Придобиул уменията си в Германия, Белгия, Италия и Франция. Към настоящия момент е продуктов лектор и консултант на професионалисти от сферата на ХОРЕКА във фирма „Змееборец“ ООД. Провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството.

 

13:00–13:30

Тема: Презентация на прясно замразена италианска паста CANUTI

Лектор: Шеф Доменико Десианте и Шеф Лука Еспозито

 

14:45–15:30

Тема: Италиански десерти METRO Chef

Лектор: су-шеф Веселин Дойков

#Chef Веселин Дойков ще приготви десерти на италианска тематика, сред които- Каноли, плодови пюрета и рецепта с пистачио паста.

#Веселин Дойков е част от екипа на МЕТРО от 2016 г., след като завършва с отличие престижната HRC Culinary Academy. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството, благодарение на специализации в Англия и Германия. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като „Talents”и “ANDRè”. Голямата страст на Веселин е сладкарството и по-конкретно съвременни ресторантски десерти. Не спира да се развива, посещавайки майсторски класове на доказали се шеф сладкари от цял свят. Имал е честта да работи с някои от тях по време на събития в МЕТРО Академия.

 

15:45–16:30 

Тема: Испанско винено приключение La Sastreria - майсторски клас Вино и храна

Винарна  La Sastreria създава ексклузивен за МАКРО (МЕТРО) Испания лейбъл, наречен "La Sastrería", което в превод означава "шивашко ателие". Технолозите на Бодега Каре представят Испания като произведение на изкуството, където различните региони са представени с различен десен плат (изобразен на етикетите на вината), но с една обща черта – сорта Гарнача. Всички вина La Sastrería са произведени от Гарнача и всяко едно е в различен стил, подчертаващ особеностите на тероара, откъдето идва гроздето, и характера на технолога.

Лектор: сомелиер Георги Върбанов, МЕТРО България

#Георги Върбанов работи като Сомелиер за МЕТРО България от 2011. Преди това има богат опит в чужбина, където завършва и образованието си. Заемал е длъжността Мениджър ресторант и Селър Мастър в „Бодигаленс Хол“, Северен Уелс и Сомелиер в „Калкот Манър“, Англия. Има Level 3 Advanced WSET.

ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 1

15 февруари, четвъртък

11:00–11:40

Тема: Как се правят френски гурме бонбони с лайм и баунти десерт с кокос по домашна рецепта

Лектор: Лорен Морено, френски сладкар и шоколатиер

#Chef Лорен Морено е френски сладкар и шоколатиер от световна класа. Кариерата му стартира в хотел Barrière Le Majestic в Кан, след това в ресторант с три звезди „Мишлен“ в Париж на брега на Сена – La tour d'Argent. Сега е собственик и главен шеф на Le Bonheur Chocolaterie: бутикова сладкарница за гурме бонбони в Париж. Морено е перфектният посланик на френските сладкарски и шоколатиерски традиции.  

 

11:50–12:30 

Тема: „Демонстрация на приготвяне на автентично суши и представяне на сашими– умения за боравене с нож към презентацията“

Лектор: Микел Панкар, Франция, победител в Европейския шампионат за суши готвачи за 2023 г

#Chef Микел Панкар прави суши повече от 20 години. Роден в мултикултурно семейство в Нормандия, Франция, той се запознава от много ранна възраст с различни вкусове от цял свят. През 2001г. открива този японски специалитет чрез шеф готвача Джефри Роберто, майстор ветеран в направата на суши. Тази среща запалва искрата, която не угасва оттогава. Желанието да научи повече го кара да посещава уроци в Sushi Chef Institute с главен шеф готвач Анди Мацуда в Лос Анджелис. С придобитите знания и умения през 2014г. отваря собствен ресторант във Франция, където комбинира всички тези преживявания за ароматно и цветно суши. В безкрайния си стремеж към съвършенство, решава да участва в състезания по суши, които се оказват огромно предизвикателство, изискващо огромна подготовка и квалификация. През 2022 г. е шампион на Франция, а през януари 2023г. се класира на второ място на Световната купа по суши в Токио.  

 

13:00 – 13:40

Тема: Slow cooking – мастър клас с Уолтър Нето от Алто Шаам

Лектор: Уолтър Нето от Алто Шаам

#Chef Уолтър Нето е с над 20 години опит в кулинарната индустрия. Работил е на водещи позиции в различни направления. Като професионално обучен готвач той е главен инструктор за регион Тоскана в Италия, където преподава международна кухня на четири езика: италиански, английски, португалски и испански. Освен това Уолтър в бил готвач на футболния клуб Фиорентина. Към настоящия момент поема ролята на главен готвач за ЕМЕА в компанията Alto-Shaam. Уолтър организира и провеждането на готварски демонсътрации, изпитания на продукти и изграждане на взаимоотношения с готвачи, които са ключови и влиятелни сред клиентите. 

13:50–14:30

Тема: презентация HRC Academy

Лектор: Любен Койчев

#Chef Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията едва 14-годишнен, в родния си град - Габрово. След като завършва гимназия, той се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Участвал е зад кулисите на хитови кулинарни реалитита като кулинарен консултант и мениджър зад кадър на първите 3 сезона в Masterchef, както и първите 3 сезона на Hell’s kitchen, където е бил и жури. Бил е и главен готвач на ресторанти Андре на Андре Токев и Chefs на Виктор Ангелов. Той има страст към екзотичните подправки и вкусове, и към уникални и нетрадиционни продукти. В момента, Шеф Койчев е главен готвач на ресторант "Таланти", споделяйки своите знания и страст към храната със студенти от 3-и семестър на HRC Culinary Academy. Негова страст е да изготвя авторски менюта за специални вечери на Chefs table за подбрани гости в ресторанта.

 

14:40–15:10

Тема: Презентация на новите предложения на МЕТРО “Eкзотични стекове” - от телешко Вагю и стек от елен

Лектор: Юри Велев

#Chef Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през 2014 г. Има  дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, част от които хотел „Витоша“, „Интерконтинентал“, „Кемпински“, „Мариот“ и други. Работил е като консултант във фирма за продажба и изграждане на професионално кухненско оборудване. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю. Не спира да надгражда знанията си в тези кулинарни направления, но и интересът му към нови такива е нестихващ.

 

15:20–16:00

Тема: Как се правят френски гурме бонбони с лайм и баунти десерт с кокос по домашна рецепта

Лектор: Лорен Морено, френски сладкар и шоколатиер

#Chef Лорен Морено е френски сладкар и шоколатиер от световна класа. Кариерата му стартира в хотел Barrière Le Majestic в Кан, след това в ресторант с три звезди „Мишлен“ в Париж на брега на Сена – La tour d'Argent. Сега е собственик и главен шеф на Le Bonheur Chocolaterie: бутикова сладкарница за гурме бонбони в Париж. Морено е перфектният посланик на френските сладкарски и шоколатиерски традиции.  

ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 1

11:00 – 11:30

Тема: Как да възвърнем доверието към хотелите след COVID пандемията? Почистване, контрол, дезинфекция

Лектор: Джулия Кралева-Иванова /фирма БИОКОМ ТРЕНДАФИЛОВ ЕООД/

 

12:00 – 12:30

Тема: Вижте как Виждат – терминал за самооблсужване с изкуствен интелект и зрение за кантини и заведения за бързо хранене

Лектор: Ясен Танев /фирма Zucchetti Bulgaria/

 

13:00 – 13:30

Тема: Как да използваме менюто като инструмент за продажби

Лектор: Цветелина Шиндарска /фирма Меню Флаер Груп ЕООД/

 

 

14:00 – 14:30

Тема: Отвъд резервациите: Стратегии за ефективно управление на резервации и връзките с клиентите на заведенията

Лектор: Димитър Димитров /фирма Reservation.Tools/

СЕМИНАРНА ЗАЛА В ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 3

16 февруари, петък

10:30-11:00

Тема: Нови техники в шоколатиерството и тренди десерти

Лектор: Арпад Съдж

#Арпад Съдж (Arpad Szucs) е главен сладкар на веригата хотели Four Seasons от 2006 г. в родната си Будапеща, също в Лондон, Милано и Прага. Той се интересува от кулинария, откакто се помни. Работи и се обучава в най-добрите училища за сладкарство и готварство в Унгария, преди да отиде в L'École Valrhona в Tain l'Hermitage, Франция, като първия източноевропейски сладкар от Valhrona Клуб. Когато е само на 20 години, той печели унгарския шампионат по сладкиши и го прави няколко пъти през следващите години. След това отива в Милано, където усъвършенства сладкарските си уменията и пътува до много други страни в Европа и Близкия изток. Той е бил член на Националния унгарски гастрономически отбор за състезание в Люксембург през 2002 г., където печели Златен медал като най-добър сладкар. Завръщайки се у дома, на 25 години, той се присъединява към сладкарския екип на водещ хотел в сърцето на Будапеща, който обслужва унгарския парламент и операта. Неговата философия е да прилага прецизността на френското сладкарство, адаптирано към местните традиции.

 

11:00 – 14:00 ч

Тема: Гастрономически диалог и презентация на следващото поколение сладкари.

Рецепта за млад успешен сладкар: 1чч желание, 1 чч амбиция, 2 чч обучение, 3 чч практика, 1 сл талант, 1 чч добри контакти. Pastry Academy представя някои от успешните си студенти : за пътя на успеха, любовта към кулинарита и важността на академичното образование за израстването.

Едно поколение предава знания, умения и страст на иновативните и можещи млади.

 

Лекции и презентации, посветени на сладкарското изкуство

11:00-11:30 - Тихомира Колева - Mi's Cookies

#Тихомира Колева, сладкар-декоратор е основател и собственик на Mi's Cookies - ателие за изработка на бутикови сладости. Завършва мениджмънт и маркетинг, след което и бизнес икономика, но най-важното образование за нея е това в първия професинален курс на Pastry Academy. Знанията и опитът придобити там й дават самочувствието да превърне хобито и страстта в професия. Освен сладкар-декоратор тя е и преподавател по декорация, което е причината да се образова като педагог. Носител на златен медал в категория за декоратори на Национална кулинарна купа през 2019г. Към днешна дата освен, че развива бизнеса си тя участва в различни проекти с Борислав Екзархов и Ради Стамболов. Клиентите й и се доверяват за сладката част от техните празници, независимо от мащаба им - от торта за детско парти до сватбени торти и корпоративни събития. Всяка една от тях направена с отношение към клиента, и любов и внимание към всеки детайл.

 

11:30-12:00 - Ива Калоянова - Cremeux Pastry

#Ива Калоянова завършва бакалавър в специалност „Туризъм“ в Софийски Университет. Минавайки през различните звена на ресторантьорския и хотелиерския бранш, тя припознава себе си в сладкарството и през последните 3 години не спира да усъвършенства уменията си. Завършва професионално сладкарско обучение в Pastry Academy, където има възможността да се учи от професионалисти като Ради Стамболов, Боби Екзархов, Милен Златев. Ради запалва интересът и към шоколада и след завършването си, започва работа като шоколатиер, където продължава да се учи на това изкуство и от Пламен Бранков. Съвместно с Велизар създават „Cremeux Pastryмястото за съвременно френско сладкарство в София. Концепцията им е да използват качествени и сезонни продукти, които да имплементират в изискани ентремета и ресторантски десерти.

 

12:00-12:30 - Боряна Костадинова - Тортената къща

#Боряна Костадинова по образование е електроинженер, но сладкарството е голяма нейна страст. В Pastry Academy успява да се дипломирам като сладкар-хлебар, и да получи дозата увереност и вяра да създаде „Тортената къща“. Тя е сбъдната мечта за Боряна! „Тортената къща“ е малко сладкарско магазинче, в което може да твори своите бутикови торти и сладкиши. Всичко вътре е изрисувано от нея и сестра и, за да създаде още повече уют. Не може да влезеш в магазинчето и да не се усмихнеш, то просто сияе.

 

12:30-13:00 - Вилиана Стефанова - Senzo Pastry Bar

#Вилиана Стефанова е едно от първите “изделия” на Pastry Academy. Академията и е помогнала да осъзнае, че сладкарството е нещото, което е искала да бъде част от живота и.  Едва на 29 години, вече е черпила опит и знания в Испания, Англия, Лихтенщайн, както и тук в България. Собственик е на ексклузивна кафе-сладкарница ”Senzo Pastry Bar” в сърцето на Северозапада – гр. Берковица и е майка на 2-годишна дъщеричка. Подкрепена от мъжа и, нейната идея за развитие на обекта се превръща в семеен бизнес.

Вилиана посещава местните училища и води отворени уроци на различни теми - здравословното хранене и как един десерт може да е също толкова вкусен, колкото и полезен. Приготвя различни неустоими рецепти. Даряват торти за рождени дни  в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Също така предлагат празнични торти за всеки повод, отпразнуване на детски партита, сладък кетъринг, ароматно кафе, свеж планински въздух и необятна гледка към природата. Посетителите на кафе-сладкарница ”Senzo Pastry Bar” могат да направят околосветско пътешествие от вкусове и да го запомнят с усмивка!

 

13:00 - 13:30 - Ивайло Бучински - Bake & Coffee

#Ивайло Бучински стартира своя път в сладкарството с професионалния курс за сладкари/пекари в Pastry Academy в началото на 2019 г. След като успешно се дипломира в академията през април продължава да усъвършенства своите умения с различни еднодневни курсове предлагани от академията. Благодарение на възможностите му дадени Pastry Academy успява да натрупа опит чрез стажове в пекарна „Братя Хлебари“ и в „Сладкишница Гаврош“. През април 2021 г. Ивайло Бучински в партньорство с бивш свой колега от банковия сектор Милен Григоров отворят първата пекарна Bake & Coffee в кв. Витоша в София. През месец март 2023 г. отворя врати и Bake & Coffee в кв. Манастирски ливади. Пекарната залага изцяло на производството на авторски десерти съобразени изцяло с тенденциите на модерното и иновативно сладкарство, прясно изпечен хляб с квас на каменна пещ, висококачествени кроасани, както и пълен набор от кафе продукти и чай. Пекарната е оборудвана изцяло с висококачествено производствено оборудване, а модерната визия и качественото обслужване дават изключителна наслада на клиентите.

13:30 - 14:00 - Натали Василева - Сладките Вещици

 

14:30 - 15:10

Тема: Нови техники в шоколатиерството и тренди десерти.

Лектор: Арпад Съдж Arpad Szucs

#Арпад Съдж (Arpad Szucs) е главен сладкар на веригата хотели Four Seasons от 2006 г. в родната си Будапеща, също в Лондон, Милано и Прага. Той се интересува от кулинария, откакто се помни. Работи и се обучава в най-добрите училища за сладкарство и готварство в Унгария, преди да отиде в L'École Valrhona в Tain l'Hermitage, Франция, като първия източноевропейски сладкар от Valhrona Клуб. Когато е само на 20 години, той печели унгарския шампионат по сладкиши и го прави няколко пъти през следващите години. След това отива в Милано, където усъвършенства сладкарските си уменията и пътува до много други страни в Европа и Близкия изток. Той е бил член на Националния унгарски гастрономически отбор за състезание в Люксембург през 2002 г., където печели Златен медал като най-добър сладкар. Завръщайки се у дома, на 25 години, той се присъединява към сладкарския екип на водещ хотел в сърцето на Будапеща, който обслужва унгарския парламент и операта. Неговата философия е да прилага прецизността на френското сладкарство, адаптирано към местните традиции.

ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА 1